2015. május 25., hétfő

Pofonegyszerű megoldás a deréktáji fájdalom megelőzésére!


Nagy valószínűséggel negyvenéves korodra aszály pusztít a testedben, és kiszáradt állapotban tengeted az életed. Ennek egyik tünete lehet, hogy fáj a derekad. A derékfájdalmak kialakulása érthetővé válik, ha megismered a gerincoszlop működési elvét.


A gerinc csigolyákból áll, és két csigolya között található a porckorong. A porckorong közepében „zselés” mag van, amelyet egy rostos szerkezetű porcgyűrű vesz körül. Képzeld el úgy a zselés magot, mintha egy érett szilva lenne, amit egy picike „úszógumi” vesz körül. Ez az „úszógumi” tartja helyén a „szilvát”.


A víznek két feladata van a porckorongban: a kenés és a támasztás. Egyrészt keni az egymáson elmozduló csigolyákat, másrészt támasztó szerepet tölt be úgy, hogy a porckorongban tárolódik. A porckorong felszívja a vizet, ezáltal eltávolítja egymástól a csigolyákat, és lehetővé teszi, hogy elmozduljanak egymáson. A gerincízületed működőképessége a porckorongban tárolt víz mennyiségétől függ. A porckorongban lévő víz terhelés hatására kipréselődik az ízületből ugyanúgy, ahogy a vizes mosogatószivacsból is kifolyik, ha megnyomod.
A derékfájás egyik oka a porckorong kiszáradása, elegendő víz fogyasztásával megelőzhető


Tehát mi történik a porckorongoddal, ha nem iszol elég vizet?

A porckorongnak nincs saját vérellátása, és a körülötte lévő szövetek látják el vízzel és tápanyaggal. Ha nem iszol elég vizet, csökken a porckorongod víztartalma. A zselés mag körüli rostos porcgyűrűd veszít a rugalmasságából, és a vízveszteség következtében repedések alakulnak ki a felületén belülről kifelé haladva. Az évek múlásával, a kiszáradás mértéke fokozódik.

Miért nem veszed észre, hogy romlik az állapotod?

A  porckorongban nincsenek érzőidegek, ezért nem is sejted, hogy bajban vagy. A rossz testtartás és a vízivás hiánya miatt a porckorong hátsó, rostos rétege elkezd elfáradni, és kinyomódik hátrafelé. Ez azért probléma, mert ott van a gerinccsatorna benne az idegekkel, amelyet egy idő után nyomni kezd. Amíg ez a folyamat zajlik, nem érzel belőle semmit sem, mivel nincsenek idegek a porckorongban. Ám amikor a porckorong hátsó rétege kinyomódik, ezt bizonyosan megtudod. Eleinte feszülő érzést, később pedig fájdalmat  érzel a derekadban.

A baj elkerülése érdekében javasolt meginni 

30 testsúlykilogrammonként minimum 1 liter vizet

De még jobb, ha többet iszol. Ezáltal hidratálttá válik nemcsak a porckorongod, hanem az egész tested is. Azonban csupán a vízivás  nem elégséges a deréktáji fájdalmak kialakulásának megelőzéséhez, illetve megszüntetéséhez.
A rossz testtartás, és a testmozgás hiánya szintén hozzájárul a probléma kialakulásához. Erről bővebben itt olvashatsz: Miért „nyírja ki” a derekadat a rossz testtartás?

Forrás: Gardalits János–Nagy Ágnes: Dr. Tiszta Víz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése