2015. május 28., csütörtök

Eleged van a derékfájásból? Itt a leghatékonyabb gyógymód!


A derékfájdalmat leghatékonyabban a rendszeresen végzett gerinctorna gyógyítja. Enélkül nincs gyógyulás. A rossz testtartás, a dehidratáció és a mozgásszegény életvitel együttesen okozza a betegség kialakulását és a fájdalmakat.


Miként gyógyít a rendszeresen végzett gerinctorna?

A gerinctorna lényege, hogy a gyakorlatokat fekvő testhelyzetben végzed, és eközben a gerincoszlop tehermentesített állapotban van, mert nincs függőleges irányú terhelés. A torna célja, hogy megerősítsed a has- és hátizmodat, és a gyakorlatok hatására a porckorong visszakerüljön eredeti helyére, valamint a mozgás eredményeként regenerálódjon a porcszövet. Ha hason fekvés közben a fejedet lassan felemeled, rátámaszkodsz az alkarodra, és ezt e testhelyzetet kitartod, akkor a porckorong kiboltosulása megszűnik, és visszahúzódik a két csigolya közé. A gerinctorna hatására javul a porcszövet tápanyag-ellátottsága. Ahhoz, hogy a víz beáramolhasson a porckorongba, változó vákuum kialakulására van szükség. Ez pedig egyedül testmozgás következtében jön létre. A gerinctorna hatására beáramlik a víz és a tápanyag a porckorongba, és megkezdődik a porcszövet gyógyulása. Ezt azért fontos tudnod, mert a porckorongnak nincs saját vérellátása. A környező szövetek látják el vízzel és tápanyaggal. Ezért testmozgás nélkül a porckorongod csak  sínylődik, mert sem elegendő vízhez, sem elegendő tápanyaghoz nem jut hozzá. Emiatt idő előtt megöregszik, azaz rugalmatlanná válik, és repedések keletkeznek a felületén. Végül a porcszövet elveszíti a rugalmasságát, hátra kitüremkedik, és nyomja a gerinccsatornából kilépő idegeket. Ez rettenetes fájdalommal jár. Ezt megelőzően nagyon sokáig bánthatod a porckorongod anélkül, hogy éreznél belőle bármit is, mivel nincsenek érzőidegek benne.

A deréktáji fájdalmak gyógyulását a gerinctorna vagy a víz alatti torna segíti elő. A torna kezdetben fájdalommal jár, de hatására megindul a gyógyulás folyamata. Lassan gyógyul.


Amikor fáj a derekad vagy lumbágóban szenvedsz, a képen ábrázolt testhelyzetben pihenj egy keveset, mert így ellazulnak az izmaid, és ezáltal enyhülni fog a fájdalom. 



Természetesen orvosi javaslatra, a gyógytornász által javasolt gyakorlatokat ajánlott végezni.

Forrás: Gardalits JánosNagy Ágnes: Dr. Tiszta Víz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése