2015. április 22., szerda

Segítsünk bolygónknak vízfogyasztásunk csökkentésével! – Tegnap volt a Föld napja

Víztakarékosság - hasznos tanácsok, tippek és ötletek

A vízfogyasztás jelentős részét a mosdók és fürdők használata teszi ki. Érdemes a régi típusú WC-öblítőtartályokat, amelyek 10-12 liter vizet használnak fel alkalmanként, új típusú tartályokra cserélni, amelyek 9-10 litert engednek le öblítésenként. 
Ezenkívül két megoldási lehetőség közül választhatunk:
Tartály nélküli öblítőcsap (csak magas hálózati nyomásnál)
Kétmennyiséges öblítésű tartály (akár 70% vízmegtakarítás)

A képre kattintva többet is megtudhatsz a perlátorokról
A csaptelepek felülvizsgálatánál két szempontra érdemes figyelni: a csaptelep funkciójára és hogy percenként mekkora vízmennyiségre van szükség. A percenkénti vízmennyiséget perlátor beszerelésével csökkenthetjük. Ezek az apró berendezések levegőt kevernek a vízhez, így egységnyi idő alatt kevesebb vizet folyatunk el. Mosogatásnál, kézmosásnál, borotválkozásnál vagy fogmosásnál is jelentős mennyiségű vizet takaríthatunk meg! A perlátorok minden csapban, csaptelepben megtalálhatók, egyszerűen, szakember segítsége nélkül cserélhetők. Csak kicsavarjuk a csapunk végéből a régi, elvízkövesedett, elavult perlátort, és pár csavarással már vissza is helyezhetjük az új, speciálisan kialakított, vízfogyasztást csökkentő perlátort. Egy perlátor átlagosan 6-8 literre csökkenti a percenkénti vízkibocsátást.

A képre kattintva további ötleteket találsz
Egy másik lehetőség a minizuhany felszerelése (leginkább mosdócsapoknál). A X. kerületben, a Pataki Művelődési Ház mosdójában minizuhanyt szereltek be a csaptelepekbe, így jóval kevesebb víz folyik el kézmosáskor. A minizuhany 1,7 liter/perc vízhozamot biztosít, miközben a megszokott nyomásérzet megmarad. Tusoláskor egy átlagos zuhanyfejen percenként 8-10 liter víz folyik át, míg takarékos zuhanyrózsával ez akár 2-4 literre is csökkenthető.

További tippek energiamegtakarításhoz a képre kattintva
A képen látható megoldás mellett az úgynevezett hidegvíz-középállású csapok beépítése is segíthet a takarékoskodásban. Gyors kézmosáskor a nagy többség meg sem várja, míg a meleg víz eléri a csapot, tehát hideg vízben mos kezet. Ezért az egykarú csapokat ellátták egy középállású ütközővel, amin csak hideg víz folyik, s ha meleg vizet szeretnénk használni, balra kell fordítani. Így gyors kézmosáskor nemcsak vizet, de energiát is spórolunk.

Tovább csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat, a mindennapi szükségleteinkhez kapcsolódó kibocsátásunkat és energiafelhasználásunkat is a következőkkel:
Csapvíz fogyasztása ásványvíz helyett. A csapvíz ára 100-
300-szor alacsonyabb, mint a palackos ásványvizeké.
– A mosogatógépeket csak teli tálcával indítsuk be, és csakis takarékos üzemmódban.
– Ha újrahasznosított papírt használunk, hatalmas vízmennyiséget spórolunk meg a következő generációnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése