2015. március 4., szerda

Fürödjünk mindennap, vagy csak két-három naponta? Dr. Tiszta Víz is hozzászól!



Nagymamám a kútra járt vízért, amit a sparhelten felmelegített. Ő hetente csupán egyszer fürdött, és házi szappant használt. A fürdés nagy előkészületet igényelt, hiszen gondoljunk a szükséges vízmennyiség behordására és a tüzelésre egy nyolctagú család esetén. Napjainkban csupán megnyitjuk a csapot, és már folyik is a meleg víz.
A Pittsburghi Egyetem kutatói megállapították, hogy a bőrünkön keresztül kétszer annyi méreganyag szívódik fel, mint az emésztőrendszerünkön keresztül. Azaz kevésbé lenne kockázatos a szennyezett vizet meginni, mint megfürdeni benne. Egy normál fürdés során annyi klór kerülhet a szervezetünkbe, mintha 6-8 pohár csapvizet meginnánk. A klór erős oxidáló hatású, roncsoló méreg. Kis koncentrációjú vizes oldata is szárítja a bőrt és a nyálkahártyát, csökkentve annak ellenálló képességét a fertőzésekkel és az allergén anyagokkal szemben. A bőr és a haj fő alkotórésze a protein. A klór savasítja a proteint, sérülést okoz a felhámokban. A bőrt érzékennyé, szárazzá teszi, a haj pedig könnyen törik, elveszíti fényét, színét. A klórozott fürdővízzel való mindennapos érintkezés hozzájárul az immunrendszerünk gyengüléséhez.


A megoldás természetesen nem a fürdés kiiktatása az életünkből, hiszen a verejtékmirigyek nagyon sok méreganyagot bocsátanak a bőr felszínére, és ezt le kell mosni. Azért érezzük jól magunkat fürdés után, mert eltávolítottuk az izzadságot, és a bőr szabadon tud lélegezni. A problémát egy jó zuhanyszűrő beszerelésével tudjuk megoldani, amely a klór nagy részét eltávolítja a fürdővízből. A nyári fürdőzések idején a klórozott vizű uszodák helyett részesítsük előnyben a természetes vizeket, illetve a termálvizeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése