2015. február 5., csütörtök

Mit tudsz, és mit érdemes tudni a víz fizikai és kémiai tulajdonságairól? I. rész


Fotó:

Máshol finomabb a víz, mint otthon? Miért?


A víznek nincs színe, nincs szaga, és íze sincs. Ám amikor vendégségben megiszol egy pohár vizet, megállapíthatod, hogy nem olyan ízű, mint az otthoni. Mivel más benne az oldott ásványi anyagok összetétele és mennyisége, ezért érzed más ízűnek.






Miért fázol vizes testtel egy forró nyári napon is?

Fotó:
A bőrödön lévő sok-sok vízcsepp elpárolgásához hőre van szükség, és ezt a testedtől vonják el a vízcseppek. Mivel a párolgás sok hőt igényel, sokat von el a testedtől, és ezért fázol annyira. Amikor megszáradsz, elmúlik a vacogás. Tehát a víz párolgási hője magas, azaz sok hőt von el a környezetéből a párolgáshoz.


Fotó:
Nagyanyáink a mezőre mázatlan agyagkorsóban vitték ki a vizet, és 30 °C-ban is hideg vizet ihattak belőle, mert nem melegedett fel. Az agyagedény fala lyukacsos, és ezek a lyukak összeköttetésben vannak egymással. A víz átszivárog az edény falán, mintegy „elázik”, és a korsó felületéről elpárolgó nedvesség hidegen tartja a vizet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése